Vraag van de maand - Wat stop ik in mijn picknickmand?

Picknicken: een leuke zomerse activiteit, coronatijden of niet. Haal de picknickmand maar vanonder het stof want we gaan deze vullen!

Door zelf aan de slag te gaan in plaats van te kiezen voor kant-en-klaar, sla je twee vliegen in één klap. Je weet wat je eet en je kan thuis al starten met een leuke gezinsactiviteit. Zet je huisgenoten dus zeker mee aan het werk.

picknick

Er zijn eindeloos veel opties om een gezonde picknickmand samen te stellen. Klassieke groentebereidingen zoals salades, wraps en groentespreads op brood doen het altijd goed. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen en je kan er eindeloos mee variëren. Experimenteer met kruiden en minder typische saladegroenten zoals (savooi)kool, rode biet, koolrabi … Maak je eigen bruschetta met bijvoorbeeld tomaat en je kan deze à la minute even op het broodje leggen. Ben je liever minder bezig met bestek en borden? Maak een ‘saladespies’. Vul een satéprikker met olijven, kerstomaten, paprika, komkommer, rode ui en enkele magere kaasblokjes. Zo heb je een gezonde Griekse salade die je gemakkelijk kan eten.

Je kan ook vele kanten uit met eieren, zowel in een omelet als in eiermuffins kan je allerlei groenten verwerken. Als afsluiting en om de hartige goesting te stillen kan je zelf tortillachips met guacamole maken. Snijd een volkoren tortilla in driehoekjes en bak deze in de oven. Mix vervolgens een paar avocado’s met look en kruiden en je hebt een lekkere dip erbij.

En als drank? Denk eens aan een ijsthee. Smaken kan je hierbij personaliseren zoveel je wilt. Zo kan je gebruik maken van fruitige theesmaken gecombineerd met een lepeltje gemixt fruit. Even laten afkoelen in de koelkast en je hebt een verfrissende drank voor mee te nemen.

Let bij het maken van een picknick steeds goed op de hygiëne en de bewaaromstandigheden. Bij de bereiding thuis zorg je best dat al de bereidingen zo snel mogelijk in de koelkast staan. Salades of melk- en eierbereidingen zijn hier zeker gevoelig voor. Bij vertrek is het aangeraden om voeding te verplaatsen naar een koelbox. Tip: plaats de gerechten onderaan met de ijsblok (of een ingevroren flesje water) erbovenop. Dit is een efficiëntere manier om ze koel te houden. Zoek verder een mooie schaduwplaats op, een koelbox in de vlakke zon zal niet lang koel blijven.

De picknick hoeft natuurlijk niet alleen rond eten te draaien. Maak er een leuke dag van en vergeet dus ook geen voetbal, badmintongerief of een gezelschapsspel mee te nemen.