Huisartsen of endocrinologen met ervaring van insulineafhankelijke diabetes gezocht voor studie

Beste collega,

Vanuit het Centrum voor Omgeving en Gezondheid, KU Leuven werken we (in samenwerking met het Academisch Centrum Huisartsgeneeskunde, KU Leuven en UC Louvain) aan een onderzoeksproject voor het Nationaal College voor Sociale Verzekeringsgeneeskunde inzake Arbeidsongeschiktheid. Ons doel is om fiches te ontwikkelen die huisartsen ondersteunen bij het begeleiden van arbeidsongeschikte patiënten in het terug-naar-werk-proces.

Om dit te verwezenlijken zijn we op zoek naar artsen die bereid zijn om deel te nemen aan een online workshop van 90 minuten. (RIZIV accreditering Ethiek en Economie werd aangevraagd.) Deze workshop zal georganiseerd worden op donderdag 5 september 2024.

Concreet zijn we op zoek naar huisartsen en endocrinologen die ervaring hebben in het opvolgen van patiënten met insuline-afhankelijke diabetes.
Onderaan deze e-mail vindt u meer informatie over het doel en het verloop van deze studie. Bij vragen, aarzel niet om ons te contacteren. Mogen we u vragen om deze mail verder te verspreiden onder mogelijk geïnteresseerde deelnemers? Artsen die willen deelnemen aan de studie, kunnen zich melden bij lotje.lambreghts@kuleuven.be of lode.godderis@kuleuven.be 

Hartelijk dank voor uw medewerking.

Met vriendelijke groeten,
Prof. Dr. Lode Godderis
lode.godderis@kuleuven.be

Dr. Charlotte Lambreghts
lotje.lambreghts@kuleuven.be

Department of Public Health and Primary Care
Environment & Health
KU Leuven
Campus Gasthuisberg ON5B, Herestraat 49 box 952 I BE-3000 Leuven

Achtergrond van de studie

In opdracht van het Nationaal College voor Sociale Verzekeringsgeneeskunde inzake Arbeidsongeschiktheid werkt KU Leuven (in samenwerking met UC Louvain) aan de studie “Fiches voor huisartsen om arbeidsongeschikte patiënten te ondersteunen in het terug-naar-werk-proces”. Tijdens deze studie zullen fiches worden opgesteld voor in totaal 20 aandoeningen die kunnen leiden tot langdurige arbeidsongeschiktheid. Deze fiches hebben als doel om huisartsen te ondersteunen bij hun gesprekken met patiënten die arbeidsongeschikt zijn, zowel tijdens herstel als bij een mogelijke terugkeer naar werk. In dit project zullen we relevante informatie verzamelen uit de literatuur voor elk van de geselecteerde aandoeningen. We zullen deze informatie voorleggen aan huisartsen en arts-specialisten om te bepalen welke elementen zij belangrijk vinden om op te nemen in de fiches. Gebaseerd op deze literatuurstudie en de input van de artsen zullen we uiteindelijk voor elk van de 20 aandoeningen een fiche opstellen met informatie over medische aspecten, herstel, duur van arbeidsongeschiktheid en factoren die van invloed zijn op werkhervatting.

(Tijdens een eerder project in opdracht van het Nationaal College voor Sociale Verzekeringsgeneeskunde inzake Arbeidsongeschiktheid werden reeds volgende fiches opgemaakt: burn-out, aanpassingsstoornissen, milde depressieve episode, carpale tunnelsyndroom, gescheurde rotator cuff, knieprothese, aspecifieke lage rugpijn, borstkanker, acuut myocardinfarct. U kan deze fiches raadplegen via https://www.evidencelinker.be/nl: geef de aandoening in => onder “FOD Volksgezondheid” vindt u de Terug Naar Werk Fiche).

Wat wordt van u verwacht tijdens deze studie?

Deelname aan deze studie betekent dat u deelneemt aan één of meerdere online workshops van 90 minuten. U neemt deel aan de workshop(s) over de aandoening(en) die binnen uw expertise valt/vallen (zie verder voor de concrete data van de workshops). Tijdens de workshops wordt de nominale groep techniek gebruikt. Dit is een systematische benadering om consensus te bereiken tijdens gestructureerde bijeenkomsten onder mensen die expertise hebben over een bepaald onderwerp.

Vóór de workshop
Vóór de workshop ontvangt u per mail een document met:

  • informatie over het doel van het project, het verloop en het doel van de workshop.
  • informatie over de uitgevoerde literatuurstudie met een opsomming van de elementen die in de literatuur gevonden zijn (voor de aandoeningen die aan bod zullen komen tijdens de workshop).

Daarnaast ontvangt u een link waarmee u:

  1. uw geïnformeerde toestemming kan geven voor deelname aan de workshop
  2. via een zeer beknopte vragenlijst enkele achtergrondkenmerken kan doorgeven (beroep, aantal jaren werkervaring, …)
  3. elementen kan toevoegen die volgens u relevant zijn om opgenomen te worden in de fiches maar die niet gevonden zijn in de literatuur

Tijdens de workshop

De workshops zullen online via Teams verlopen. Er zullen beeld- en geluidsopnames gemaakt worden tijdens de workshops. De workshops zullen ongeveer 90 minuten duren.

Deel 1: De elementen die werden geïdentificeerd in de literatuur en de elementen die nieuw werden toegevoegd door u of één van de andere deelnemers (via de link die vóór de workshop werd bezorgd), worden voor u opgesomd. U zal gevraagd worden in een stemming om per element aan te geven hoeveel belang u aan dit element hecht (hoe belangrijk vindt u het dat dit element wordt opgenomen in de fiche?).

Deel 2: De elementen waarvoor tijdens de stemming in deel 1 geen consensus wordt bereikt (de meningen lopen uiteen over het feit of dit element dient te worden opgenomen in de fiche) worden in groep besproken. U en de andere deelnemers krijgen de kans om toe te lichten waarom dit element wel of niet zou moeten opgenomen worden in de fiche.

Deel 3: Na afloop van de discussie wordt er opnieuw gestemd over de elementen waarvoor tijdens de stemming in deel 1 geen consensus werd bereikt. U kan dus tijdens deze tweede stemming uw antwoord uit de eerste stemming wijzigen.

Na de workshop

De opnames van de workshops worden enkel gebruikt om de verwerking van de gegevens te vergemakkelijken en zullen verwijderd worden na afloop van de gegevensverwerking. Indien gewenst, kan u een samenvatting ontvangen (per mail) van de resultaten van de workshop.

Wanneer vindt de workshop plaats?

  • Donderdag 5 september 2024
  • 12u - 13u30
  • Workshop (online) insulineafhankelijke diabetes
  • Interesse om deel te nemen of verdere vragen?

Artsen die willen deelnemen aan de studie, kunnen zich melden bij lotje.lambreghts@kuleuven.be of lode.godderis@kuleuven.be